374-asis Lietuvos Evangelikų Reformatų Sinodas

Spausdinti

Dalija Gudliauskienė

VIEŠPATS gėrisi tais, kurie pagarbiai Jo bijo, kurie pasitiki Jo ištikimąja meile. /Ps 147,11/

Šiais 147-os psalmės žodžiais Biržų reformatų bažnyčios klebonas kun. Rimas Mikalauskas pradėjo 374-ojo LERB Sinodo pamaldas 2023 metų birželio 24-ąją dieną. Kaip paskui, sinodalams priėmus VIII-2023 kanoną paaiškės, paskutinį kartą per Jonines – Biržų bažnyčios dabartinio pastato kertinio akmens padėjimo dieną (1867 m. birželio 24 d.).

Nuo 2024 metų Sinodų eiliniai suvažiavimai bus šaukiami Šventosios Trejybės savaitgalį.

2023 metų Sinodo atidarymo pamaldas laikė penki dvasininkai: 4 kunigai ir lektorius.

Iš sakyklos 374-iojo Sinodo dalyvius ir svečius sveikino gen. superintendentas kun. R. Stankevičius. Jis ragino dėkoti Dievui, kvietė dėkojant šlovinti Viešpatį ir apmąstyti prieš 386 metus (1637 m.) Didžiojoje (Gdansko) Agendoje  išvardytus Sinodo tikslus: susirenkant bendratikiams kas metais, sutvirtinamas tikėjimas, suteikiama paguoda; reikalingas savivaldos atnaujinimas; drausmės, tvarkos sustiprinimas. Penktasis Agendoje išvardytas Sinodų tikslas  dvasininkų ordinacija. Sprendimai ordinuoti naujus Viešpaties vynuogyno darbuotojus priimami tik kolegialiai Sinoduose. Baigdamas gen. superintendentas palinkėjo sinodalams darnaus sėkmingo darbo.

Kaip ir ankstesniais metais, buvo perskaitytas kunigaikštytės Liudvikos Karolinos Radvilaitės, Brandeburgo margrafės, daugelio ano laiko reformatų bažnyčių globėjos ir fundatorės Laiškas generaliniam Lietuvos Evangelikų Reformatų Sinodui, rašytas Neuburge 1689 metais. Jį perskaitė kun. Sigita Veinzierl.

Gen. superintendentas maldoje paminėjo mirusius LERB dvasininkus, kuratorius, garbės kuratorius, palaimino pamaldų dalyvius ir paskelbė 374-ojo Sinodo atidarymą.

Be Sinodo pamaldas laikiusių dvasininkų kunigų Raimondo Stankevičiaus, Rimo Mikalausko, Sigitos Veinzierl, katecheto Holgerio Lahayne ir lektorius Dainiaus Jaudegio Sinodo darbe aktyviai dalyvavo ir Vilniaus parapijos klebonas kun. Tomas Šernas bei laikinai einantis Kauno parapijos administratoriaus pareigas misionierius iš JAV kun. Frank‘as van Dalen‘as.

Sinodo darbą pradėjo vicedirektorius ex officio – generalinis superintendentas, suteikdamas žodį Mandatų komisijos pirmininkei Astai Skeberdytei, kuri pranešė, kad į Sinodą atvyko visi 6 dvasininkų luomo kuratoriai ir 8 pasauliečiai kuratoriai, 18 parapijų delegatų, atstovaujančių visas Lietuvos ev. reformatų parapijas, tame skaičiuje ir Varšuvos Lietuvos Vienetos evangelikų reformatų parapijos delegatas lektorius Mateusz Kupiec.

Sklandžiam Sinodo darbui visada renkamas Sinodo Direktorius ir pavaduotojas. Direktoriumi išrinktas kurat. Nerijus Krikščikas, vicedirektoriumi pagal pareigas patvirtintas generalinis superintendentas kun. Raimondas Stankevičius.

Cenzoriumi 374-iajame eiliniame Sinodo suvažiavime 2023-06-24 Biržuose išrinktas kun. Rimas Mikalauskas, Sinodo sekretore – kun. Sigita Veinzierl.

Slaptu balsavimu 2023-28 metų kadencijai išrinkta atnaujintos sudėties Mandatų komisija: Asta Skeberdytė, Rūta Vaitiekūnienė, Inga Jasėnienė, kandidatas Darius Balinskas.

Atlikus būtinus procedūrinius veiksmus, buvo suteiktas žodis svečiams, norintiems pasveikinti sinodalus.

Pirmoji iš svečių kalbėjo Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jurga Bagamolovienė, mero Kęstučio Knizikevičiaus raštišką sveikinimą paprašiusi perskaityti kun. Rimą Mikalauską.

Joonas Laajanen, Suomija, sakė, kad atvyko iš Suomijos susipažinti kaip vykdoma Jėzus Kristaus valia Lietuvos reformatų Bažnyčioje.

Kun. Paul Archblad, Naujoji Zelandija, sakė, kad jie atvykę iš taip toli ne tik grožėjosi Lietuvos gamta, bet ir žmonėmis. Jie patarnavo Kauno reformatams, kun. Frankui van Dalenui išvykus keletui  savaičių į JAV. Oficialiai perduoti sveikinimų nuo  savos Presbiterionų Bažnyčios negali, nes nežinojo, kad teks dalyvauti Lietuvos reformatų Sinode, bet džiaugiasi, jog teko pabuvoti.

Bryce Klassen, teologijos studentas iš Kanados dabar lankantis Kauno reformatų bažnyčioje Tarptautinės parapijos pamaldas, perdavė JAV Čikagos evangelikų reformatų Kolegijos prezidento dr. Pauliaus Slavėno ir kun. diakonės Erikos Dilytės Brooks sveikinimą.

Kitus raštu Sinodui atsiųstus sveikinimui perskaitė kun. Sigita Veinzierl: vyr. pastoriaus Gabrieliaus Lukošiaus, Lietuvos evangelinių bažnyčių bendrijos vadovo, ir katech. dr. Dariusz Bryčko, Varšuvos evangelikų reformatų Lietuvos Vienetos parapijos administratoriaus.

Sinodo dalyvius Lietuvos evangelikų liuteronų Bažnyčios vardu sveikino po pietų pertraukos atvykęs Biržų liuteronų parapijos kunigas Juozas Mišeikis.

Antroje Sesijoje buvo išklausyti ir patvirtinti generalinio superintendento kun. R. Stankevičiaus, Konsistorijos prezidento kurat. N. Krikščiko, Revizijos komisijos pirmininkės Danguolės Juršienės pranešimai bei Sinodo buhalterės Redos Trečiokaitės finansinė ataskaita.

LERB ekonomas kurat.  Merūnas Jukonis supažindino sinodalus su savo veikla, 2022-2023 metais atliktais ar tęsiamais darbais, atsakė į paklausimą apie Kėdainių parapijos klebonijos remontą, jos išnuomavimą ir pritaikymą labdaros organizacijos Kėdainių samariečiai veiklai.

Sinodalai išklausė parapijų ir Sinodo įsteigtų juridinių asmenų pranešimus (ataskaitas). Beveik visos parapijos buvo atsiuntusios išsamius pranešimus apie vykdomą dvasinę, ūkinę veiklą ir pridėję finansines ataskaitas, tad klausimų beveik nekilo. Kėdainių parapijos pirmininkas Ramūnas Šeliakas atsakė į paklausimą apie vis dar nesumontuotus, bet pernai atvežtus iš Vokietijos vargonus.

Panevėžio parapijos seniūnų valdybos pirmininkui kurat. P.R. Puodžiūnui teko vėl priminti sinodalams, kad Panevėžio bažnyčios statybos klausimas tebėra aktualus, bet mažai pasistūmėjo į priekį, lėšos kaupiamos labai lėtai.

Krikščioniško vaikų darželio Vilniuje direktorė Džiuljeta Stankevičienė pasidžiaugė, kad vietos užpildytos, šiuo metu darželyje dirba dvi reformatės, bet vaikučių reformatų neturi.

Dvasininkų sesijai pritarus (2023-02-03 Vilniuje) ir išlaikius patikrinamąjį egzaminą Konsistorijoje (2023-05-13 Biržuose), Sinodas, išklausęs lekt. Dainiaus Jaudegio prisistatymą bei žmonos Ritos patikinimą, kad šeima džiaugiasi jo pasirinktu dvasininko keliu ir visokeriopai palaikys, nutarė ordinuoti į katechetus. Ordinaciją buvo atlikta 2023 m. birželio 25 d. per Sinodo uždarymo iškilmingas pamaldas Biržų evangelikų reformatų bažnyčioje. Ordinuotas katecheto tarnystei Dainius Jaudegis paskirtas Kauno evangelikų reformatų parapijos antruoju dvasininku.

Sinodas vienbalsiai nepritarė Europos Protestantų Bažnyčių Bendrijos tarybos parengtam  dokumentui apie lytį ir lytiškumą Jau nebėra vyro ir moters... Lietuvos evangelikų reformatų Sinodas tvirtai laikosi Biblijos mokymu paremtos nuostatos dėl intymių (seksualinių) santykių (Kan. III-2013, papildytas Kan. XIII-2019): kad jie turėtų būti tarp vieno vyro ir vienos moters krikščioniškos santuokos kontekste.

2023 metais priimtame Kanone VI-2023 pabrėžiama: mūsų požiūris į lytiškumą ir lytį ir toliau grindžiamas tuo, kad Dievas sukūrė žmogų pagal savo paveikslą, pagal Dievo paveikslą sukūrė jį; vyrą ir moterį sukūrė juos (Pr 1, 27). Dievo paveikslas nepasikeitė. Todėl nepasikeitė ir sukurtos vyro ir moters kategorijos.

Priimtas Kanonas  VII–2023, Dėl Stalo ir sakyklos bendrystės su Evangelinių Bažnyčių Bendrija Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčios nariams, neturintiems galimybės lankytis evangelikų reformatų pamaldose, leis pilnavertiškai dalyvauti Lietuvos evangelinių bažnyčių bendrijos pamaldose ir kartu su jais švęsti Viešpaties Vakarienę.

Kanonu VIII-2023 sustabdytas kanonų XVII-1930 ir VIII-1935 galiojimas ir nuo šiol Lietuvos evangelikų reformatų Sinodų eiliniai suvažiavimai bus šaukiami ne per Jonines, bet mėnesiu anksčiau – Šventosios Trejybės savaitgalį. Taip bus galima lengviau išspręsti organizacinius Sinodo paruošimo klausimus nuolatinei sinodų šeimininkei – Biržų parapijai.

Ateinančių metų eilinio Sinodo suvažiavimo data – 2024 05 25-26 dienomis Biržuose.

Foto: Ritos Jaudegienės: